Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Για να δείτε πόσο ασήμαντα και ανύπαρκτα είναι τα αιολικά, παγκοσμίως

Συχνά θα σας λένε τα αιολικά λαμόγια πόσο μεγάλο ποσοστό της ενέργειας παράγουν, ή "θα" παράγουν.  Άλλον ένα χοντρό ψέμα που φαίνεται ποιές είναι οι πηγές συνολικής ενέργειας και ποιές είναι οι πηγές ηλεκτροδότησης, παγκοσμίως.  Τα αιολικά, είτε σαν ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, είτε σαν ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής, είναι τόσο ασήμαντα που δεν φαίνονται!



Το γράφημα αυτό δείχνει τις πηγές συνολικής ενέργειας. Δηλαδή, εκτός από ηλεκτροπαραγωγή, δείχνει μεταφορές (πετρέλαιο), βιομηχανία (πετρέλαιο και αέριο), οικιακές χρήσεις (πετρέλαιο, αέριο και καυσόξυλα), και ηλεκτροπαραγωγή (κάρβουνο, πυρηνικά, και υδροηλεκτρικά). Ο κόσμος καίει πολλά καυσόξυλα.  Αιολικά και άλλες ΑΠΕ δεν ...φαίνονται.


Το δεύτερο γράφημα δείχνει τις πηγές ενέργειας για ηλεκτροδότηση (υποσύνολο του παραπάνω γραφήματος). Παγκόσμια, η ηλεκτροδότηση είναι από ορυκτά (κυρίως κάρβουνο και λιγνίτη, και λιγότερο από αέριο), πυρηνικά, και υδροηλεκτρικά. Επειδή η Ευρώπη (η Γερμανία δηλαδή) επιβάλλει ΑΠΕ, λόγω Ευρώπης, φαίνονται και "άλλες" πηγές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η βιομάζα, γεωθερμία, βιοκαύσιμα, αιολικά και φωτοβολταϊκά.  Διακοσμητικές (και πανάκριβες) σάλτσες, ασήμαντες στην ηλεκτροπαραγωγή.

Και αυτό, όχι επειδή μ' αρέσουν ή επειδή δεν μ' αρέσουν... Επειδή έτσι είναι!  Το να πεις μετά 40 χρόνια που δήθεν "δοκιμάζεις" ότι "θα" γίνουν σημαντικά είναι παραμύθι της Χαλιμάς. Ή απλά το λες για να πουλήσεις κι άλλα.

Η πηγή για αυτά τα γραφήματα είναι η Ευρωπαϊκή ΙΕΑ, Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Πιο φιλοαιολική δεν γίνεται!  Τα αιολικά είναι ανύπαρκτα, ενεργειακά. Και μπαίνουν από το 1980 και επιδοτούνται χοντρά από το 1990. Το ίδιο γράφημα πηγών ηλεκτροπαραγωγής (μεγαλώνει με κλικ), από άλλη πηγή (Wikipedia) δείχνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η συμβολή των ΑΠΕ είναι πολύ πιο ασήμαντη από την μείωση της κατανάλωσης λόγω ύφεσης. Κοροϊδία:

Βέβαια, οι αιολικοί παπαγάλοι, συνειδητά μπερδεύουν την εικόνα.  Αποκλείουν τα υδροηλεκτρικά από τους υπολογισμούς, για να πουλήσουν παραπάνω αιολικά. Με τα υδροηλεκτρικά σαν ΑΠΕ, ο κόσμος ήδη ηλεκτροδοτείται κατά 20% με "ΑΠΕ" -- δηλαδή με υδροηλεκτρικά!  Δεν χρειάζεται άλλα. Αλλά όταν έρθει η ώρα για ποσοστώσεις, λένε "ααα... όχι, τα Υ/Η δεν είναι ΑΠΕ, βάλτε αιολικά". Βρε ούστ! Λαμόγια!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: